korpus |
250 g másla 200 g hořké čokolády 2 hrnky hnědého cukru 1 hrnek horké vody 2 lžíce instantní kávy 2 vejce 2 hrnky hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 2 vrchovaté lžíce kakaa 1 hrnek - 250 ml |
poleva |
125 ml smetany ke šlehání 200 g hořké čokolády |
další |
rum modelovací čokoláda marcipánová kytička |
Do hrnce dáme máslo, rozlámanou čokoládu, zasypeme cukrem, kávou, zalijeme horkou vodou. Ve vodní lázni necháme za občasného míchání pomalinku (při nízké teplotě) rozpustit a vymícháme na hladkou hmotu. Necháme asi 15 minut vychladnout, pak přelijeme do velké mísy. Smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Celá vejce trochu rozšleháme, přidáme do teplé čokoládové hmoty a elektrickým šlehačem rozšleháme dohladka. K tomuto základu prosijeme moučnou směs a důkladně rozmícháme (můžeme krátce prošlehnout elektrickým šlehačem). Těsto (je hodně řídké) nalijeme do formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a vložíme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme hodinu a půl. Po mírném vychladnutí ve formě objedeme nožem boční stěnu dortu a dort vyklopíme na mřížku, necháme úplně vychladnout. Smetanu zahřejeme k bodu varu, odstavíme, přidáme rozlámanou čokoládu a mícháme dokud nevznikne hladká poleva. Necháme ji částečně vychladnout, až trochu zhoustne, nalijeme ji na dort a velkým nožem rozetřeme. Ozdobíme např. marcipánovou kytičkou či jinou ozdobou. Po ztuhnutí polevy můžeme krájet. Dort je uvnitř trochu mazlavý, tak to má být (proto blátivý). Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |