korpus |
375 g hladké mouky 375 g moučkového cukru 75 g změklého másla 3 vejce 45 g kakaového prášku 275 ml mléka 2 lžíce rumu 1 prášek do pečiva |
náplň |
10 lžic mléka 6 lžic moučkového cukru 1 lžíce hladké mouky 1 lžíce kakaového prášku 2 celá vejce 250 g másla |
na dokončení |
rum meruňková marmeláda asi 50 g másla čokoládová poleva šlehačka |
Všechny suroviny na těsto dáme do jedné mísy a elektrickým šlehačem ušleháme dohladka. Nalijeme do formy s vymazaným dnem, upečeme (200°C, cca 60 minut). Necháme do druhého dne vychladnout a odpočinout. Krém: všechno kromě másla dáme do menšího hrnce, ruční metličkou rozšleháme na hladkou hmotu, hrnec vložíme do většího hrnce s vodou a ve vodní lázni za stálého míchání uvaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout. Pak do ní po částech zašleháme máslo. Z upečeného korpusu seřízneme vyboulenou horní část, rozdrobíme do mísy. Pokropíme rumem, přidáme asi tři lžíce marmelády, kousek změklého másla a vypracujeme tvárnou hmotu. Zbytek korpusu vodorovně rozpůlíme. Dolní část pokropíme rumem a potřeme tenkou vrstvou krému. Na ten rovnoměrně rozložíme hmotu z drobků a potřeme krémem. Zakryjeme druhou částí korpusu, lehce přitlačíme a celé ze všech stran pomažeme zbytkem krému. Dáme do ledničky ztuhnout. Zatím ve vodní lázni rozpustíme polevu (použila jsem 300 g čokolády na vaření + 150 g omegy). Ztuhlý dort polevou celý polijeme a necháme ztuhnout (při pokojové teplotě, jinak může v polevě vystoupit tuk a nadělat v ní nehezké fleky). Až poleva ztuhne, dozdobíme dalšími ozdobami či např. šlehačkou. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |