korpus |
8 vajec 320 g cukru krupice 8 lžic oleje 300 g hladké mouky 20 g kakaového prášku |
náplň |
750 ml smetany ke šlehání 200 g hořké čokolády 2 sáčky vanilkového cukru 1 želatinový ztužovač |
poleva |
300 g hořké čokolády 300 g zakysané smetany |
další |
rum višňový gel (nebo marmeláda) banány pařížská šlehačka 1 vanilkový cukr čokoládové ozdoby |
Upečeme korpus v dortové formě či ve čtvercové formě 25x25 cm. Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. 250 ml smetany ke šlehání přivedeme k varu, přisypeme rozlámanou čokoládu a vaříme, dokud se čokoláda zcela neroztaví. Necháme vychladnout a pak dáme na noc do ledničky. Druhý den přidáme k 500 ml smetany vychlazenou čokoládovou smetanu (hmota je hodně hustá), vanilkový cukr a společně vyšleháme. Potom spojíme se ztužovačem podle návodu na sáčku. Korpus vodorovně rozpůlíme. Dolní část pokropíme rumem, potřeme višňovým gelem a naneseme vrstvu čokoládové šlehačky. Do ní zatlačíme oloupané banány. Před jejich umístěním je dobré rozmyslet si, jak budeme dort krájet a banány umístit tak, aby uprostřed každé porce bylo kolečko banánu. Banány přikryjeme další vrstvou náplně, trochu si necháme. Na náplň přiložíme druhou část korpusu, lehce přitlačíme a zbytkem náplně obmažeme celý dort. Dáme vychladit do ledničky. Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme smetanu a důkladně promícháme. Touto hmotou potřeme vychlazený dort ze všech stran. Po ztuhnutí polevy dort dozdobíme z bočních stran smetanou ušlehanou s vanilkovým cukrem a povrch dortu pařížskou šlehačkou, případně dalšími čokoládovými ozdobami. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |