korpus |
4 vejce, špetka soli 250 g krystalového cukru 100 g oleje 100 ml teplé vody 250 g hladké mouky 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžíce rumu |
náplň |
kávový |
další |
rum modelovací čokoláda čokoládové zdobné obdélníky čokoládové ozdoby |
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Zašleháme olej, vmícháme vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (180°C, asi 40 minut). Vychladlý korpus dvakrát vodorovně rozřízneme, jednotlivé plátky pokropíme rumem a promažeme krémem. Nakonec pomažeme celý dort zvenku a dáme do ledničky ztuhnout. Vychlazený ztuhlý dort potáhneme rozválenou modelovací čokoládou a ozdobíme boční strany čokoládovými zdobnými obdélníky. Nakonec ozdobíme čokoládovými nebo marcipánovými ozdobami či šlehačkou. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |