korpus |
5 vajec 200 g cukru krupice 3 lžíce kakaa necelých 200 g hladké mouky 5 lžic oleje |
náplň |
150 g másla 100 g moučkového cukru 250 ml mléka 30 g hladké mouky 100 g hořké čokolády |
další |
rum marcipán ze salka ozdoby |
Do misky dáme 3 lžíce kakaa a dovážíme do 200 g moukou (mouka s kakaem musí mít dohromady 200 g) a promícháme. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem. Těsto nalijeme do formy ve které jsme vymazali a vysypali dno. Upečeme ve vyhřáté troubě (190°C asi 30 minut). Necháme vychladnout. Studený korpus vodorovně prořízneme. Spodní plát pokapeme rumem, natřeme silnou vrstvu čokoládového krému a přiklopíme horním plátem, jehož řeznou stranu jsme rovněž pokropili rumem. Krémem potřeme i boky a povrch. Dáme ztuhnout do ledničky. Opět dáme ztuhnout do ledničky. Z marcipánu vykrojíme požadovaný tvar, pomocí papírové šablony, kterým překryjeme povrch dortu. Dozdobíme marcipánovými nebo jinými ozdobami. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |