korpus |
250 g másla 250 g hořké čokolády 2 lžíce instantní kávy 100 ml vody 300 g hladké mouky 60 g kakaového prášku 0,5 lžičky jedlé sody 550 g cukru krupice 4 vejce 2 lžíce oleje 100 ml podmáslí |
náplň |
2 čokoládové pudinky 750 ml mléka 80 g krystalového cukru 400 g másla 8 lžic moučkového cukru |
další |
kandované višně čokoládové hoblinky šlehačka |
Máslo, čokoládu, kávu a vodu mícháme v kastrolu na mírném ohni, aby se vše rozpustilo. Mouku kakao a sodu (přes síto) dáme do mísy, vmícháme cukr a do důlku rozklepneme vejce, přidáme podmáslí a olej. Vše promícháme. Naposled vlijeme čokoládovou směs. Promícháme a těsto nalijeme do formy vytřené máslem a vysypané moukou. Forma musí být větší (průměr aspoň 28 cm nebo menší a vyšší). Můžeme si vypomoct tak, že boky formy vyložíme pruhem papíru na pečení, aby kousek z formy vyčníval. Pečeme cca hodinu a 45 minut při 160°C (záleží na troubě, i déle). Kontrolujeme špejlí. Na krém smícháme část mléka s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu, do horkého přidáme cukr a rozmíchaný pudink. Za stálého míchání uvaříme hustou hmotu. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem ušleháme do pěny a po lžících pomalu všleháme vychladlý pudink. Vychladlý korpus jednou nebo dvakrát vodorovně prokrojíme a naplníme krémem. Potřeme i celý dort zvenku a dáme vychladit. Pak zbytkem krému dozdobíme boky a posypeme čokoládovými hoblinkami. Ozdobíme šlehačkou, kandovanými višněmi čokoládovými hoblinkami či dalšími ozdobami dle vlastního uvážení. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |