korpus |
6 vajec 150 g másla 150 g cukru krupice 150 g hořké čokolády + 1 lžíce vody 150 g polohrubé mouky |
náplň | pikantní marmeláda (nejlépe rybízová) |
další |
čokoládová poleva ananasový kompot smetana ke šlehání 1 ztužovač šlehačky několik lžic rumu marcipánové ozdoby čokoládové hoblinky |
Čokoládu nalámeme na kousky, pokropíme lžící vody a ve vodní lázni necháme rozpustit. Změklé máslo s cukrem třeme do pěny. Po jednom postupně zašleháme žloutky, potom měkkou čokoládu. Nakonec střídavě vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme. Trvá to asi 30 minut, zkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout. Pak ho dvakrát vodorovně rozkrojíme. Dva dolní pláty pokropíme rumem, vydatně potřeme marmeládou a všechny tři naskládáme na sebe. Zatížíme a necháme uležet. Polevu rozehřejeme. Dort položíme na mřížku, polevu nalijeme na povrch dortu a krouživým pohybem dortu ji necháme roztéct po celém povrchu i z boku. Po zatuhnutí polevy dort dozdobíme např. smetanou ušlehanou se ztužovačem a pokrájeným ananasem či marcipánovými kvítky a čokoládovými hoblinkami. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |