korpus |
6 vajec 110 g másla 120 g moučkového cukru 50 g čokolády 110 g mandlí 40 g strouhanky 1 vanilkový cukr |
náplň |
60 g čokolády 50 g másla 250 g měkkého tvarohu 200 ml zakysané smetany 250 ml smetany ke šlehání 1 vanilkový cukr 5 lžic moučkového cukru (nebo jinak podle chuti) |
poleva |
200 ml smetany ke šlehání 150 g hořké čokolády |
na ozdobu |
marcipánové růžičky či šlehačka, čokoládové ozdoby |
Upečeme korpus a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem. Tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem rozšleháme na hladkou hmotu. Smetanu ke šlehání ušleháme a vmícháme do tvarohové hmoty. Třetinu dáme bokem a do zbytku vmícháme čokoládu s máslem. Korpus rozkrojíme na poloviny. Na dolní část rozetřeme bílý krém, na něj čokoládový (trochu si necháme). Přiklopíme druhou částí, lehce přimáčkneme a celý dort potřeme zbytkem krému. Dáme do ledničky a připravíme polevu. Mírně teplou polevu nalijeme na dort a krouživými pohyby necháme roztéct a pokrýt celý povrch dortu. Nakonec dort ozdobíme marcipánovými růžičkami či různými čokoládovými ozdobami, šlehačkou, co oslavenec rád. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |