MANDLOVO-ČOKOLÁDOVÝ DORT

Ingredience
korpus

6 vajec

110 g másla

120 g moučkového cukru

50 g čokolády

110 g mandlí

40 g strouhanky

1 vanilkový cukr

náplň

60 g čokolády

50 g másla

250 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

250 ml smetany ke šlehání

1 vanilkový cukr

5 lžic moučkového cukru (nebo jinak podle chuti)

poleva

200 ml smetany ke šlehání

150 g hořké čokolády

na ozdobu

marcipánové růžičky

či šlehačka, čokoládové ozdoby

Postup

Upečeme korpus a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem. Tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem rozšleháme na hladkou hmotu. Smetanu ke šlehání ušleháme a vmícháme do tvarohové hmoty. Třetinu dáme bokem a do zbytku vmícháme čokoládu s máslem. Korpus rozkrojíme na poloviny. Na dolní část rozetřeme bílý krém, na něj čokoládový (trochu si necháme). Přiklopíme druhou částí, lehce přimáčkneme a celý dort potřeme zbytkem krému. Dáme do ledničky a připravíme polevu. Mírně teplou polevu nalijeme na dort a krouživými pohyby necháme roztéct a pokrýt celý povrch dortu. Nakonec dort ozdobíme marcipánovými růžičkami či různými čokoládovými ozdobami, šlehačkou, co oslavenec rád.

Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz