korpus |
5 vajec 160 g cukru krupice 120 g oleje 120 g čokolády na vaření 160 g hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 30 g kakaového prášku |
náplň |
200 g cukru krupice 500 ml smetany ke šlehání 450 g čokolády na vaření 250 g másla 50 g kakaového prášku 100 g jemně nastrouhaného marcipánu 50 ml vaječného likéru |
na ozdobu |
celá skořice marcipánové ozdoby svíčky mašle |
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s olejem. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Pak do ní zašleháme čokoládu s olejem. Do čokoládové pěny vmícháme střídavě sníh ušlehaný z bílků a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (175°C, cca 45 minut). Necháme vychladnout. Krém: Cukr nasypeme do většího hrnce se silným dnem, postavíme na zapnutou plotýnku a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Jakmile je tekutý a začne hnědnout, odstavíme a přilijeme horkou smetanu (pozor - vyvalí se oblak horké páry). Vrátíme na plotýnku a na mírném ohni za stálého míchání necháme cukr ve smetaně úplně rozpustit. Pak přidáme do hrnce rozlámanou čokoládu, máslo, kakao (přes síto), marcipán a mícháme na plotýnce, dokud se všechno nerozpustí. Odstavíme, vmícháme likér a necháme vychladnout. Po vychladnutí má hmota konzistenci hladkého krému. Vychladlý korpus dvakrát rozkrojíme a promažeme krémem. Část krému si necháme a tím pomažeme celý dort zvenku. Krém se dobře roztírá nožem namáčeným do horké vody. Celý dort potřeme čokoládovu polevou. Nakonec dort ozdobíme ozdobami s vánočním motivem (vánoční ozdoby z marcipánu, celá skořice, badyán....), můžeme přidat i svíčky a červenou mašli. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |